Lp.
 
Nazwa  kierunku  szkolenia
 
Zakres  szkolenia
Liczba miejsc dla uczestni-
ków
Przewidywany termin realizacji
i orientacyjny czas trwania szkoleń
w godzinach
Charakterystyka osób, dla których szkolenie jest przeznaczone/
wymagania wstępne
Informacja
o egzaminie zewnętrznym, jeżeli jest przewidziany
Rodzaj zaświadczenia lub innego dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia
i uzyskanie kwalifikacji lub uprawnień
 
 
 
 
 
 
1.
 
 
Kucharz
 z egzaminem czeladniczym
-przepisy bhp i ochrony ppoż., zasady ergonomii; -
-konserwacja maszyn i urządzeń;
-konserwowanie i przechowywanie żywności;
-zmiany zachodzące podczas obróbki wstępnej;
-obróbka wstępna ręczna, mechaniczna, 
brudna, czysta;
-ocena towaroznawcza ryb;
-obróbka wstępna grzybów, warzyw, ziemniaków, owoców;
-obróbka wstępna mięsa przeznaczonego do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia;- przechowywanie mięsa;
-przygotowanie produktów do surówek;
-sporządzanie surówek warzywnych
i owocowych oraz ich porcjowanie
i dekorowanie;
-przygotowanie produktów do sporządzania sałatek;
-sporządzanie i dekorowanie sałatek warzywnych i owocowych;
-sporządzanie sosów do sałatek;
-sporządzanie napoi mlecznych, zup mlecznych, potraw z sera;
-obróbka wstępna i cieplna kasz;
-techniki przygotowania ciasta wyrabianego w naczyniu i na stolnicy;
-techniki sporządzania potraw w cieście smażonym;
-techniki sporządzania potraw z ciasta mieszanego;
-sporządzanie potraw z jaj smażonych, zapiekanych;
-przygotowanie bezów, omletów biszkoptowych i musu;
- sporządzanie zup z warzyw, mięsa, drobiu i dziczyzny oraz ich ekspozycja;
- przygotowywanie potraw specjalistycznych (dietetycznych);
- kontrolowanie zgodności czynności produkcyjnych z wymaganiami systemu GMP i GHP;
- monitorowanie procesu produkcyjnego pod kątem występowania czynników zagrażających życiu i zdrowiu człowieka zgodnie z procedurami HACCP;
- rysunek zawodowy;
- podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej, zarządzania przedsiębiorstwem, rachunkowości zawodowej oraz dokumentowania działalności gospodarczej;
- podstawy prawa pracy;
 
 
 
 
 
 
8 osób
 
 
 
 
 
 
160 godz./
II kw
 
 
 
- wykształcenie co
najmniej podstawowe
- zaświadczenie lekarskie
stwierdzające brak
przeciwwskazań do
wykonywania   pracy
 
 
 
 
Tak/ egzamin przed Komisją Izby Rzemieślniczej
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
- świadectwo czeladnicze
 
2.
Cukiernik
 z egzaminem czeladniczym
 
-zasady bezpieczeństwa i higieny pracy  oraz ochrony p.poż. w gastronomii;
-wyposażenie w gastronomii;
-magazynowanie surowców i wyrobów cukierniczych;
-konfekcjonowanie i pakowanie wyrobów cukierniczych;
-przygotowywanie procesu technologicznego
 produkcji cukierniczej;
-wytwarzanie półproduktów cukierniczych;
-wytwarzanie wyrobów cukierniczych;
-dekorowanie wyrobów cukierniczych;
-rysunek zawodowy;
-podstawowa problematyka z zakresu -
 podejmowania działalności gospodarczej,  zarządzania przedsiębiorstwem, rachunkowości zawodowej oraz dokumentowania działalności gospodarczej;
-podstawy prawa pracy;
- zasady ochrony środowiska.
 
 
7 osób
 
160 godz./
IV kw.
 
 
- wykształcenie co  najmniej    podstawowe,
- zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do
wykonywania   pracy
 
 
Tak/ egzamin przed Komisją Izby Rzemieślniczej
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
- świadectwo czeladnicze
 
3.
Uprawnienia elektroenergety-
czne grupa EI
- prawo energetyczne Rozporządzenie Ministra
Gospodarki ;                           
- budowa urządzeń ochrona    przeciwporażeniowa podstawowa i dodatkowa;                                    
-urządzenia prądotwórcze przyłączone do krajowej siedzi elektroenergetycznej bez względu na wysokość napięcia znamionowego;
 - eksploatacja, instrukcje eksploatacji ;
- dzienniki ruchu, obowiązki instrukcje p.poż ;
- BHP przy eksploatacji kotłów, urządzeń
elektrycznych i gazowych;
- zagrożenia, organizacja bezpieczeństwa pracy
 
 
5 osób
 
8  godz./
III kw.
 
- wykształcenie co najmniej podstawowe, preferowane elektryczne, elektroniczne lub pokrewne


 
 
 
 
Tak/ egzamin przed Komisją zewnętrzną
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
- świadectwo kwalifikacyjne,
 
4.
Operator wózków jezdniowych podnośnikowych
z uwzględnieniem obsługi
 i wymiany butli gazowych
- typy stosowanych wózków jezdniowych;
- budowa wózka;
- czynności operatora przy obsłudze wózków
przed podjęciem pracy i po pracy wózkami;
- czynności operatora w czasie pracy wózkami,
- wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa;
- praktyczna nauka jazdy i manewrowania
osprzętem wózków;
- bezpieczna wymiana butli.
 
10 osób
 
67 godz./
IV kw.
 
- prawo jazdy kat. B
( wskazane)
- zaświadczenie lekarskie
stwierdzające brak przeciwwskazań do
wykonywania   pracy
 
 
Tak/ egzamin przed Komisją Urzędu Dozoru Technicznego
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
- zaświadczenie kwalifikacyjne
 
5.
Operator pilarek mechanicznych
do ścinki drzew
- bezpieczeństwo i higiena pracy;
- użytkowanie eksploatacyjne;
- budowa pił mechanicznych do ścinki drzew;
- dokumentacja techniczna;
- podstawy elektrotechniki;
- technologia robót;
- zajęcia praktyczne.
 
 
 
10 osób
 
 
44 godz./
I kw.
 
- zaświadczenie lekarskie  stwierdzające brak  przeciwwskazań do
wykonywania   pracy
 
 
Tak/ egzamin przed Komisją Instytutu Mechanizacji Budownictwa
i Górnictwa Skalnego
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
- świadectwo IMB i GS ,
- książka operatora
 
6.
Spawacz metodą MAG 135 - zastosowanie elektryczności do spawania
łukowego;
- urządzenia spawalnicze;
- bezpieczeństwo i higiena pracy;
- bezpieczna praca na hali produkcyjnej;
- materiały dodatkowe do spawania;
- spawanie w praktyce;
- oznaczanie i wymiarowanie spoin;
- metody przygotowania złączy do spawania,
- kwalifikowanie spawaczy;
- budowa i użytkowanie urządzeń do spawania
MAG;
- charakterystyka spawania MAG oraz typowe
parametry;
 - szkolenie praktyczne, instruktaż wstępny 14
ćwiczeń.
 
 
 
5 osób
 
 
 
145 godz./
II kw.
- wykształcenie co najmniej    podstawowe
- zaświadczenie lekarskie
stwierdzające brak
przeciwwskazań do
wykonywania   pracy
 
Tak/ egzamin przed Komisją działającą zgodnie 
z wytycznymi Instytutu Spawalnictwa
w Gliwicach
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
 - książeczka spawacza,
- świadectwa egzaminu
  spawacza
 
7.
Montażysta rusztowań  
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- użytkowanie eksploatacyjne,
- budowa rusztowań budowlano – montażowych
metalowych,
- technologia montażu i demontażu rusztowań
budowlano – montażowych metalowych,
- zajęcia praktyczne.
 
 
 
5 osób
 
 
80 godz./
I kw.
 
- wykształcenie co najmniej    podstawowe
- zaświadczenie lekarskie 
stwierdzające brak
przeciwwskazań do wykonywania   pracy
 
 
Tak/ egzamin przed Komisją Instytutu Mechanizacji Budownictwa
i Górnictwa Skalnego
- zaświadczenie
o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 14 maja 2014r.
w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług  rynku pracy,
- świadectwo IMB i GS ,
- książka operatora
Załączniki