Lp. | Nazwa kierunku szkolenia | Zakres szkolenia | Liczba miejsc dla uczestni- ków | Przewidywany termin realizacji i orientacyjny czas trwania szkoleń w godzinach | Charakterystyka osób, dla których szkolenie jest przeznaczone/ wymagania wstępne | Informacja o egzaminie zewnętrznym, jeżeli jest przewidziany | Rodzaj zaświadczenia lub innego dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji lub uprawnień |
1. | Kucharz z egzaminem czeladniczym | -przepisy bhp i ochrony ppoż., zasady ergonomii; - -konserwacja maszyn i urządzeń; -konserwowanie i przechowywanie żywności; -zmiany zachodzące podczas obróbki wstępnej; -obróbka wstępna ręczna, mechaniczna, brudna, czysta; -ocena towaroznawcza ryb; -obróbka wstępna grzybów, warzyw, ziemniaków, owoców; -obróbka wstępna mięsa przeznaczonego do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia;- przechowywanie mięsa; -przygotowanie produktów do surówek; -sporządzanie surówek warzywnych i owocowych oraz ich porcjowanie i dekorowanie; -przygotowanie produktów do sporządzania sałatek; -sporządzanie i dekorowanie sałatek warzywnych i owocowych; -sporządzanie sosów do sałatek; -sporządzanie napoi mlecznych, zup mlecznych, potraw z sera; -obróbka wstępna i cieplna kasz; -techniki przygotowania ciasta wyrabianego w naczyniu i na stolnicy; -techniki sporządzania potraw w cieście smażonym; -techniki sporządzania potraw z ciasta mieszanego; -sporządzanie potraw z jaj smażonych, zapiekanych; -przygotowanie bezów, omletów biszkoptowych i musu; - sporządzanie zup z warzyw, mięsa, drobiu i dziczyzny oraz ich ekspozycja; - przygotowywanie potraw specjalistycznych (dietetycznych); - kontrolowanie zgodności czynności produkcyjnych z wymaganiami systemu GMP i GHP; - monitorowanie procesu produkcyjnego pod kątem występowania czynników zagrażających życiu i zdrowiu człowieka zgodnie z procedurami HACCP; - rysunek zawodowy; - podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej, zarządzania przedsiębiorstwem, rachunkowości zawodowej oraz dokumentowania działalności gospodarczej; - podstawy prawa pracy; | 8 osób | 160 godz./ II kw | - wykształcenie co najmniej podstawowe - zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy | Tak/ egzamin przed Komisją Izby Rzemieślniczej | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - świadectwo czeladnicze |
2. | Cukiernik z egzaminem czeladniczym | -zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony p.poż. w gastronomii; -wyposażenie w gastronomii; -magazynowanie surowców i wyrobów cukierniczych; -konfekcjonowanie i pakowanie wyrobów cukierniczych; -przygotowywanie procesu technologicznego produkcji cukierniczej; -wytwarzanie półproduktów cukierniczych; -wytwarzanie wyrobów cukierniczych; -dekorowanie wyrobów cukierniczych; -rysunek zawodowy; -podstawowa problematyka z zakresu - podejmowania działalności gospodarczej, zarządzania przedsiębiorstwem, rachunkowości zawodowej oraz dokumentowania działalności gospodarczej; -podstawy prawa pracy; - zasady ochrony środowiska. | 7 osób | 160 godz./ IV kw. | - wykształcenie co najmniej podstawowe, - zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy | Tak/ egzamin przed Komisją Izby Rzemieślniczej | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - świadectwo czeladnicze |
3. | Uprawnienia elektroenergety- czne grupa EI | - prawo energetyczne Rozporządzenie Ministra Gospodarki ; - budowa urządzeń ochrona przeciwporażeniowa podstawowa i dodatkowa; -urządzenia prądotwórcze przyłączone do krajowej siedzi elektroenergetycznej bez względu na wysokość napięcia znamionowego; - eksploatacja, instrukcje eksploatacji ; - dzienniki ruchu, obowiązki instrukcje p.poż ; - BHP przy eksploatacji kotłów, urządzeń elektrycznych i gazowych; - zagrożenia, organizacja bezpieczeństwa pracy | 5 osób | 8 godz./ III kw. | - wykształcenie co najmniej podstawowe, preferowane elektryczne, elektroniczne lub pokrewne | Tak/ egzamin przed Komisją zewnętrzną | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - świadectwo kwalifikacyjne, |
4. | Operator wózków jezdniowych podnośnikowych z uwzględnieniem obsługi i wymiany butli gazowych | - typy stosowanych wózków jezdniowych; - budowa wózka; - czynności operatora przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy wózkami; - czynności operatora w czasie pracy wózkami, - wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa; - praktyczna nauka jazdy i manewrowania osprzętem wózków; - bezpieczna wymiana butli. | 10 osób | 67 godz./ IV kw. | - prawo jazdy kat. B ( wskazane) - zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy | Tak/ egzamin przed Komisją Urzędu Dozoru Technicznego | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - zaświadczenie kwalifikacyjne |
5. | Operator pilarek mechanicznych do ścinki drzew | - bezpieczeństwo i higiena pracy; - użytkowanie eksploatacyjne; - budowa pił mechanicznych do ścinki drzew; - dokumentacja techniczna; - podstawy elektrotechniki; - technologia robót; - zajęcia praktyczne. | 10 osób | 44 godz./ I kw. | - zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy | Tak/ egzamin przed Komisją Instytutu Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa Skalnego | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - świadectwo IMB i GS , - książka operatora |
6. | Spawacz metodą MAG 135 | - zastosowanie elektryczności do spawania łukowego; - urządzenia spawalnicze; - bezpieczeństwo i higiena pracy; - bezpieczna praca na hali produkcyjnej; - materiały dodatkowe do spawania; - spawanie w praktyce; - oznaczanie i wymiarowanie spoin; - metody przygotowania złączy do spawania, - kwalifikowanie spawaczy; - budowa i użytkowanie urządzeń do spawania MAG; - charakterystyka spawania MAG oraz typowe parametry; - szkolenie praktyczne, instruktaż wstępny 14 ćwiczeń. | 5 osób | 145 godz./ II kw. | - wykształcenie co najmniej podstawowe - zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy | Tak/ egzamin przed Komisją działającą zgodnie z wytycznymi Instytutu Spawalnictwa w Gliwicach | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - książeczka spawacza, - świadectwa egzaminu spawacza |
7. | Montażysta rusztowań | - bezpieczeństwo i higiena pracy, - użytkowanie eksploatacyjne, - budowa rusztowań budowlano – montażowych metalowych, - technologia montażu i demontażu rusztowań budowlano – montażowych metalowych, - zajęcia praktyczne. | 5 osób | 80 godz./ I kw. | - wykształcenie co najmniej podstawowe - zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy | Tak/ egzamin przed Komisją Instytutu Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa Skalnego | - zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, spełniające wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy, - świadectwo IMB i GS , - książka operatora |