Lp.
|
Nazwa pojęcia |
Definicja
|
Źródło
|
1. |
Alergen |
Czynniki bądź substancje, które powodują reakcję uczuleniową. W zależności od drogi, jaką alergen dostaje się do organizmu, można mówić o różnych rodzajach alergii. I tak wyodrębnia się alergię wziewną, alergię pokarmową i alergię kontaktową.
|
https://portal.abczdrowie.pl/co-to-sa-alergeny
[dostęp: 31.10.2018]
|
2. |
Brojler |
Drób intensywnie tuczony, użytkowany w kierunku mięsnym.
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
3. |
Bioasekuracja |
Działania zmierzające w kierunku ochrony populacji ptaków na fermie przed transmisją czynników zakaźnych.
|
http://www.portalhodowcy.pl/288-podstawowe-zasady-bioasekuracji-na-fermach
[dostęp: 31.10.2018]
|
4. |
Chów |
Zapewnienie zwierzętom prawidłowych warunków bytowania i rozwoju, dzięki którym możliwy jest pełny rozwój pożądanych cech. Obejmuje czynności takie, jak karmienie i pielęgnacja, związane z utrzymaniem zwierząt od czasu ich nabycia - zwykle młodych osobników - do czasu uzyskania przez nie oczekiwanych cech użytkowych. Odchowane zwierzęta w przypadku drobiu mogą być użytkowane do produkcji jaj, mięsa i pierza.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
5. |
Choroby odzwierzęce |
Choroby, które są roznoszone przez zwierzęta lub przenoszą się na człowieka poprzez kontakt bezpośredni ze zwierzęciem albo poprzez surowce pochodzenia zwierzęcego.
|
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-pasozytnicze/choroby-odzwierzece-zoonozy_35353.html
[dostęp: 31.10.2018]
|
6. |
Dobrostan zwierząt |
System chowu, który zaspokaja podstawowe potrzeby zwierząt, przede wszystkim w zakresie: żywienia, dostępu do wody, potrzebnej przestrzeni życiowej, zapewnienia towarzystwa innych zwierząt, leczenia, higieny utrzymania, mikroklimatu pomieszczeń, warunków świetlnych. Jednocześnie nie pozwala na okaleczanie zwierząt oraz zapewnia ich schronienie przed złymi warunkami klimatycznymi.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
7. |
Drób |
Udomowione gatunki ptaków, które wykorzystuje się do masowej produkcji jaj, mięsa i pierza. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki.
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
8. |
Hodowla |
Zespół zabiegów zmierzających do poprawienia cech zwierząt gospodarskich (chowanych w prawidłowy sposób), w zakres których wchodzi ocena wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt gospodarskich, selekcja oraz dobór osobników do kojarzenia i uzyskania ich potomstwa.
|
Ustawa z dnia 29 czerwca 2007 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002132/O/D20172132.pdf
[dostęp: 31.10.2018]
|
9. |
Ferma drobiu |
Wydzielona, specjalistyczna jednostka organizacyjna, wyizolowana przestrzennie i odpowiednio zabezpieczona sanitarnie, stosownie wyposażona, zajmująca się chowem, a czasem także hodowlą, drobiu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
10. |
Kierunek użytkowania |
Sposób wykorzystania chowanego drobiu (np. produkcja dla pozyskania jaj, mięsa).
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
11. |
Procent nieśności |
Wskaźnik wykorzystywany do oceny wydajności niosek (liczba zniesionych jaj w danym okresie x 100/średni stan niosek w tym okresie x liczba dni).
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
12. |
Procent ubytków |
Wskaźnik charakteryzujący wielkość ubytków drobiu (liczba sztuk padłych i wybrakowanych x 100 / liczba sztuk stanu początkowego drobiu).
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
13. |
Produkty drobiarskie |
Produkty otrzymane z żywego drobiu, tj. jaja, pierze, puch kaczy i gęsi.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
14. |
Rasa |
Grupa osobników w obrębie gatunku (np. kur, gęsi, indyków, kaczek), odznaczających się zespołem swoistych cech przekazywanych dziedzicznie.
|
https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/rasa.html
[dostęp: 31.10.2018]
|
15. |
Reakcja alergiczna |
Nadmierna reakcja organizmu przy kontakcie z alergenem (np. bakteriami, wirusami, środkami chemicznymi, itp.).
|
https://portal.abczdrowie.pl/reakcja-alergiczna
[dostęp: 31.10.2018]
|
16. |
Silos paszowy |
Zbiornik przeznaczony do przechowywania paszy dla drobiu.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
17. |
Średnia produkcyjna |
Wskaźnik charakteryzujący nieśność kur (liczba jaj zniesionych przez stado/średnia liczba niosek w stadzie).
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
18. |
Środki ochrony indywidualnej |
Wszelkie środki noszone lub trzymane przez pracownika w celu ochrony przed jednym lub wieloma zagrożeniami związanymi z występowaniem niebezpiecznych lub szkodliwych czynników w środowisku pracy, w tym również wszelkie akcesoria i dodatki przeznaczone do tego celu.
|
http://www.ryzykozawodoweonline.pl/srodki-ochrony-indywidualnej-id13.html
[dostęp: 31.10.2018]
|
19. |
Wzbogacanie pasz |
Proces uzupełniania pasz w brakujące witaminy i składniki mineralne w zależności od gatunku, kierunku użytkowania i wieku drobiu.
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
20. |
Zgarniacz ściółki |
Urządzenie nałożone na widły przeznaczone do usuwania zanieczyszczonej obornikiem ściółki.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
21. |
Zoohigiena |
Nauka zajmująca się higieną zwierząt. Ustala zasady prawidłowego chowu, pielęgnowania i użytkowania zwierząt hodowlanych, określa optymalne sposoby utrzymania, żywienia i karmienia zwierząt oraz przechowywania pasz.
|
https://encyklopedia.interia.pl/dyscypliny-szczegolowe/news-zoohigiena,nId,2003984
[dostęp: 31.10.2018]
|
22. |
Zootechnika |
Nauka zajmująca się badaniem hodowli i chowu zwierząt oraz użytkowania zwierząt gospodarskich.
|
https://www.uczelnie.net/zootechnika
[dostęp: 31.10.2018]
|
23. |
Zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała |
Indeks wykorzystywany do obliczania ekonomicznej opłacalności tuczu drobiu (masa zużytej paszy (kg) / masa uzyskanego przyrostu wagi drobiu (kg)).
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|
24. |
Zużycie paszy na produkcję 1 jaja |
Indeks wykorzystywany do obliczania ekonomicznej opłacalności produkcji jaj (masa spożytej paszy (kg) / liczba zniesionych jaj (szt.)).
|
Nałęcz-Tarwacka T. (red.): Rolnictwo Cz. 3. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły i króliki. Hortpress, 2016
|